onsdag, september 27, 2006

Mycke målning blir det


Öppna spisen blev färdigmålad ikväll. Inga blyertsstreck eller sotmärken längre. Fin va?

tisdag, september 26, 2006

Sakta framåt

En massa annat tar vår tid just nu och man hinner inte mycket på vardagskvällarna. Entrén har blivit målad en tredje gång i alla fall och badrummets golv håller på att reglas.

söndag, september 24, 2006

Entrén börjar ta form

Tony K kom och förstärkte med målning idag så med sex man som jobbade så gick det snabbt framåt. Entrén börjar ta form, se bild. Ett par lager färg till ska på och ett fönster ska i till höger. Någon gång framöver ska vi även gjuta om trappan. Vi städar och åker på tippen i ett - ändå ser det ut som på bilden (klädkammaren) i hela huset. Det hade aldrig gått att bott i röran. Klädkammaren blev för övrigt tilläggsisolerad idag.

lördag, september 23, 2006

Förstärkning från Skåne




Nu är familjen från Svarte här och hjälper till. P har lagt färdigt pannorna på taket. Nu återstår bara plåtjobbet som kommer att dröja ett tag. Christofer rev därför alla byggställningarna (själv!) idag. Skönt att bli av med dem. Vi lämnar inte dem själva och riskerar en bakruta till.

Gert tätade balkongen med bropapp. Inte en droppe ska rinna in längre! Tack Kim för bidraget med pappen.

Ytterdörren har äntligen kommit på plats! Kommer att bli jättefint när hela entrén är klar. Bilder kommer så småningom.

Helt otroligt att man kan sitta ute så sent i september. Vi ligger lite efter med trädgården som synes. Inte direkt högprioriterat.

fredag, september 22, 2006

Framsidan på gång

Det gick väl sådär med kaklet. Borden vi valde var inte med. Istället hade de skickat med två andra. Den rätta ska komma senare lovade de. Golvvärmen var inte stor, så den sparar vi nog till lilla toaletten istället.

I veckan har J mest varit sjuk och bortrest, men P har varit flitig. De flesta pannorna på framsidan är på plats.

tisdag, september 19, 2006

Sjuk

Regnet öser ner och J ligger sjuk hemma i lägenheten och känner sig eländig och onyttig. P är i flitig i huset. Plåtslagaren var där ikväll och tittade. Har bestämt oss för brun plåt. Väntar i skrivandets skull på att Kakelhuset ska ringa och berätta att det går bra att hämta kaklet. De levererar från lastbil på Eurostop. Blev lite skeptisk till det hela efter att ha läst varningar om företaget på nätet, men läste även om andra som var nöjda. Återstår att se om vi blir blåsta eller ej.

Garageportsofferterna har kommit, 18 respektive 16000. "Det blir inte så farligt mycket dyrare för specialtillverkade" sa säljaren. En normalport hos dem kostade 8000. Får se oss om efter andra lösningar. Några tips?

Funderar även på att tilläggsisolera huset när vi ändå är och röjer i alla rum. Mer jobb, men antagligen bäst i längden, eller?

Har även kontaktat en skorstensfirma för inköp av kassett. Han var skeptisk till att vår skorsten skulle klara en provtryckning. Kan man kanske använda röret från oljepannan som ska tas ur bruk? Det är mycket att sätta sig in i och man lär sig mycket under en renoverin kan vi lova!

måndag, september 18, 2006

Halva taket klart!




I helgen gick det undan med pannläggningen. Tvättstation (såpa, skurborste) bemannades av Anneli och JO. P och Erik var på taket och Rolle var hantlangare emellan. Fyra timmar tog det att få på större delen av baksidan. J och P var uppe först i ottan i lördags och ritade snörstreck.

Söndagen ägnade vi åt finlir, att få till det runt rör, fönster, sista raderna osv. Pannorna är små och rör sig lite som de vill ibland, men vi tycker nog ändå att det blev ganska fint för att vara gjort av glada amatörer. Nu kämpar vi med problemet att nockpannorna inte passar riktigt eftersom: 1: huset har satt sig lite och inte är rakt någonstans typ och 2: läkten är högre än tidigare. Får se om det blir plåt i stället eller vad vi gör.

torsdag, september 14, 2006

Backjobb på taket

Det går framåt i badrummet. Rörmokaren har varit där. Nu är det upp till oss länge framöver.

Det går bakåt på taket. Efter inspektion av äldre släkting (Åke) har vi insett att vi måste höja läktena för att få snygga takpannerader där takstolen satt sig. Det tog dubbelt så lång tid som vi trodde, men nu återstår "bara" att gå över och klistra igen alla spikhål, smålaga lite, sätta vindskiveplåt och mäta upp var pannorna ska vara. Vi jobbar fortfarande på att få tag i plåtslagare till kupan och skorsten och sen kanske, kanske vi snart kan få upp pannorna och lämna takjobbet. Börjar kännas rätt segt och byggställningarna tickar ju. På bilderna: Vindskivorna halvt uppe - de är så vita och snygga! Läktena är upphöjda där takstolen skjunkit.


Har även jagat offerter på värmesystem, garageportar (får specialbeställas, suck, pga för trångt)och kassett (öppna spisen). Vintern nämrar ju sig.

Och till info - ja, jag (JO) kommer på måndag. Kan behöva lite fysisk vila. Alla ni som betalar dyrt för pilates och balansbollträning kan testa lite "reality-work-out" hos oss. Att klättra upp och ner på tak, banka, lyfta och samtidigt hela tiden spänna hela kroppen för att hålla balansen är bergis mer effektivt!

tisdag, september 12, 2006

Lite upp och lite ner



Nu har det fina vädret kommit, lite försent. Häromdagen märkte vi att det läckt in vatten ända in till det nymålade vardagsrumstaket under skyfallen förra veckan då vi bara tätade provisoriskt. En meter fuktskadat. Se bild. Inte kul.


I helgen åkte vi till K-rauta och IKEA och spanade. Hittade kanonfina tapeter till vardagsrummet på 50% rea. Det blir vitt med något mörkare breda beiga ränder. Hittade även en badrumsspegel.

Badrummet har det varit många turer i. Det är fullt med små vinklar och vrår och dessutom snedtak. Vi var klara med planeringen, men då upptäckte vi att det var för tight mellan tvättstället och toan. Fick tänka om totalt. Turerna gick via en inbyggnadstoa (som vi förkastade) till att ha toan så att de som står och kissar har huvudet upp i takfönstret. En ganska kul lösning som löste en massa andra problem också! Och nej, man behöver inte ha fönstret öppet. De runda glasdörrarna har vi också förkastat mot två nya väggar med diagonal dörr emellan. Ni får se... Kom över ett schysst kakelpaket med bla golvvärme i Laholm idag. 10 000 kr gick det lös på - inte det värsta. Det blev beigt golv istället för grått bara, men snyggt ändå (förhoppningsvis). Takfönstret är i, se bild och rörmokaren på gång.

Taket är i princip färdigläktat. Det är lite vågigt, men det ska åtgärdas senare idag. Vi har haft problem med vindskivorna som blev för låga nu när läktena är högre än tidigare, men det är löst nu. Alla som vill tvätta takpannor är välkomna nu!

Har även grunnat lite på köket. Kyl, frys och inbyggnadsugn är inköpta. Lutar åt ekkök med mörka laminatskivor, men vi får se. Det lär ändras många gånger till.

Bilder kommer så fort vi har fått bredband hemma (lånar i Veinge nu, tack!)

torsdag, september 07, 2006

Time out

Skitväder, skitväder, skitväder, migrän, bilen på reparation, trälim i ögat (aj), stulet cykelhjul (ska bli skönt att lämna centrum), kramp i högerarmen, telefonen och bredbandet i lägenheten har pajat... det är tungt nu.

Igår tog vi oss runt stan för att kolla in badrumsinredning. Hur kan ett handfat med skåp under kosta 9000 kr!? Patrik: vi hittade stället sen, men det var låst och släckt trots lovad öppettid. Grannarna trodde de hade flyttat.

Det går framåt ändå med huset, men inte så snabbt. Har börjat läkta taket. Har haft lite problem med att det inte blir rakt, trots noga mätning. Taket är i alla fall tätt nu, så det är inte samma panik längre. Gjutjärnsrören är borta från badrummet.

P blev blixtinkallad på jobbet tors-fre så vi beslöt oss för att jobba båda två i två dagar. På söndag kör vi hårt på heltid i huset igen.

söndag, september 03, 2006

Papp och muslort

Såhär fin ser man ut efter att ha målat vindskivor fyra dagar i rad.

Skiten på taket sopades bort i lördags och 7000 spik senare var pappen på. Tack och lov för spikpistol! J skickades att köpa specialpapp till kupan. Total chock vid kassan: en rulle 60 cm bred, 15 m lång = 1200 kr! Vädret i helgen har inte varit speciellt bra med blåst och regn. I söndags morse såg det inte alltför ljust ut med rejält blöt råspont.


Vi är ordentligt trötta nu. Psykiskt är allt bra, men fysiskt känner man att man jobbat 12-13 timmar om dygnet i nio dagar. Rivsår, blåmärken, träningsvärk...

Mesta delen av gamla taket har åkt på tippen. Det tar tid att slänga all gammal skit och städa på byggarbetsplatsen.

Upptäckte muslortar i klädkammaren. Det passar inte direkt in i J´s dröm om ett flashigt "dressing-room". Blir till att gipsa in den så att inte ett musmorrhår hittar in!

fredag, september 01, 2006

Kupan får nytt utseende



I morse anlände jättelasset allan med blivande tak från GS. Nu ser det verkligen ut som en byggarbetsplats. Tyvärr var ytterdörren restad så entrén får vila lite.

Det är inte bästa vädret att byta tak i, men vi kämpar på. Kom på att kupan skulle bli snyggare med längre "takskägg" (tror vi det heter). Det hade 10 cm, sidan på huset har 40 cm. Sagt och gjort.

All dålig råspont på taket har bytts ut mot frisk sådan. Gert, P och Roland klättrade som myror på taket.

J målade vindskivor i garagen mest hela dagen. Färgen kommer nog att hålla i sådär 50 år med tanke på hur svår den var att få bort från kroppen på kvällen.

Nu röjer vi i alla rum utom köket. Källaren är full av arbetsmaterial. Har insett att det inte går att bo i detta så flytten dröjer nog en eller två månader till.

Gert åkte hem efter en arbetsam vecka. Vi är så tacksamma för all hjälp!