torsdag, juni 07, 2012

Trädgården - sex års "make-over"

Från taket, 2006
Från toafönstret, samma hörna 2008
För lite mer än ett år sedan tog vi ett sista jättekrafttag i trädgården på baksidan (läs från april 2011 och framåt). Tänkte det kunde vara kul att visa hur det ser ut nu ett år senare. Vi är glada att vi behöll lite buskar så att det ändå känns uppväxt. Häcken har också tagit sig fint och blommar för fullt. 
... och 2011
När vi köpte huset fokuserade vi helt på vad som behövdes göras på det. Att trädgården också krävde en massa jobb tänkte vi knappt alls på. Den var lika eftersatt som huset. De senaste sex åren har vi bl.a. fällt 26 stora träd, då räknar vi inte alla "småträd" under 5 meter... Vi har också tagit bort rhododendronbuskar som växte längs hela huset, ett oräkneligt antal buskar (en brudspirea tar 1,5 timme att gräva upp...), sly och ogräs. J kämpade med ca 150 kvadratmeter humle i flera år... Kan fortfarande inte se en planta utan att se rött! De borde säljas med varningstext! Mängder med perenner har bytt plats ett antal gånger för att räddas undan dränering, trädäck och uterum. Vi har också slutat räkna antalet släp vi kört till tippen med stubbar, grenar och annat som komposten inte klarar.

... och 2012. Betydligt mer lättskött.
Visst var det vid första anblicken charmigt med "en lummig trädgård att leka i" som annonsen löd, men inte speciellt praktiskt, lättskött eller säkert för huset. Någon storm hade fällt tallarna förr eller senare. Det var i och för sig också ganska charmigt när ett helt dagis gick in i "trädgården" för att plocka blommor på vad de trodde var kommunens mark. Mindre trevligt var det när andra slängde skräp där (en skateboardramp!). Känns bra att ha en avgränsande häck nu.

Mitten av trädgården efter trädfällning 2008
... och efter buskröjning 2011
Nu känner vi att vi har nått en punkt där det räcker med vanligt underhåll och vi kan äntligen börja njuta av trädgården!

Modellen framöver är: blommor och rabatter på framsidan och lättskött grön baksida. Eller möjligen någon ros eller klematis också där bak...? Och en pergola med klätterställning... och ett litet grönsaksland... en bänk runt "totempolen kanske...? Det är svårt att hejda sig... Vad vi ju inte heller hade räknat med när vi köpte huset var att det följde med ett oväntat trädgårdsintresse!
... och 2012.
"Humlehörnan" 2008

... och 2012

Inga kommentarer: